Dit infraroodpaneel heb ik een aantal weken getest.
Uitpakken
Het paneel zat uitstekend verpakt, in een grote doos met daarin piepschuim en plastic folie. Geen problemen of klachten. In het pakket zit het paneel, ophangbeslag, twee voetjes, een handleiding en een papier dat je als referentie kunt gebruiken om de gaten te boren voor als je hem aan de muur wil bevestigen.
Eerste indruk
De eerste indruk is goed! De Princess 540 ziet er een beetje uit als een whiteboard met een frame eromheen en zo voelt het ook. Het is een vrij licht apparaat. Bij het aansluiten viel op dat het snoer wat aan de korte kant is, ongeveer 150 cm vanaf het bedieningspaneel dat aan de achterkant zit (vanaf de voorkant gezien zit deze aan de rechterbovenzijde). De pootjes voelen solide, ook al zitten ze maar met één schroefje vast. De montage van de pootjes is erg eenvoudig. Er zitten geen zachte voetjes onder dus kijk uit voor met krassen op een harde vloer.
In gebruik
Ik had niet eerder een infrarood warmtepaneel gebruikt en ben er blij door verrast. In zeer korte tijd wordt het paneel heet en verwarmt het je lichaam. Een infraroodpaneel verwarmt niet de lucht zoals normale verwarming dat zou doen, maar gebruikt stralingswarmte: zit je in de straling van het paneel dan voelt dat lekker warm, maar de rest van de kamer warmt niet op. Het is vergelijkbaar met hoe je lekker warm in de lentezon kunt zitten terwijl de temperatuur eigenlijk erg laag is. Dat kan je zien als een voor- en een nadeel. Het voordeel is dat het efficient is, want jij wordt opgewarmd en niet de lucht. Het nadeel is dat het bereik van het paneel niet zo groot is. Je moet wel redelijk dichtbij zitten om te profiteren van de warmte die het afgeeft. En toch zie ik daar weer een voordeel in. Als je zelf een koukleum bent en je partner is dat niet, dan is dit perfect.
Vooral bij gebruik in de werkkamer zorgt het ervoor dat ik geen koude voeten krijg, maar ook in de woonkamer bij de bank werkt het prima, al moet je dus wel echt in de buurt van het paneel blijven. Het is een energiezuinig alternatief met zijn 540 watt. Want waarom zou ik de hele kamer verwarmen met de centrale verwarming als ik alleen mezelf kan verwarmen met het paneel?
De warmte lijkt trouwens ook nog even door te werken in je lichaam, bijna alsof je voor een goed warm kampvuurtje hebt gezeten en nog een tijdje nagloeit. Voor mensen die spier-, gewrichts- of reumatische klachten anderszins hebben zoals ikzelf, is dat echt heel fijn.
Verbinden met de app:
Het verbinden met WiFi ging niet in één keer gemakkelijk, dat kan met wat eigen onhandigheid te maken hebben (verbinding met de router was in eerste instantie lastig). De tweede keer ging als vanzelf. Na connectie werkt het net alsof je de knoppen op het apparaat bedient, zo snel. Je kan ook van te voren instellen hoe laat je wil dat het paneel aangaat, handig bij het opstaan of in de badkamer ’s ochtends. Je moet hem dan wel nog zelf uitzetten (handmatig of inplannen via de app hoe lang je wil dat ie aanstaat). Bij het inplannen kun je hem echter enkel per vol uur instellen, een kwartiertje of halfuurtje inplannen kan niet via de app.
Verwacht dus niet een verwarming zoals we die allemaal kennen, maar echt iets wat jou verwarmt en niet de ruimte waar je bent. Nadeel is dus dat je wel echt in de buurt van het paneel moet zitten. Desondanks vind ik het een aanrader, en al helemaal voor mensen met chronische aandoeningen waarbij ook de bloedsomloop naar handen en voeten niet optimaal is!
Verbeterpunten: een langer snoer, wieltjes eronder zou fantastisch zijn.
Pluspunten
- snel warm
- energiezuinig
- bediening via app
Minpunten
- kabel net iets te kort
- geen premium look and feel